O umělé inteligenci pro řízení zdrojů elektřiny v průmyslových podnicích promluví Jiří Holoubek z Elektrotechnické asociace ČR

Současné průmyslové napájecí sítě začínají využívat kromě elektřiny přivedené distribuční soustavou také lokální zdroje, kterými disponují v rámci průmyslových areálů nebo blízké obnovitelné zdroje. Predikce spotřeby elektřiny a efektivní volba kombinace různých zdrojů na základě energetické náročnosti výroby odvozené z podnikových systémů pro řízení zakázek může přinést firmám značné finanční úspory. Využití algoritmů umělé inteligence bude hrát v tomto procesu jednu z rozhodujících rolí.      

Jiří Holoubek po absolvování Elektrotechnické fakulty VUT v Brně v roce 1979 pracoval jako projektant, později jako samostatný vývojový pracovník v Elektromontážních závodech Praha. V letech 1985 až 1992 byl odborným asistentem na katedře elektroenergetiky Elektrotechnické fakulty VUT v Brně. V roce 1990 spoluzaložil firmu ELCOM, a. s, kde do roku 2018 působil jako předseda představenstva, nyní spolupracuje s managementem ELCOM, a. s. jako konzultant. Je statutárním ředitelem společnosti LJ FUTURE a. s., v níž se zaměřuje na oblasti digitální transformace malých a středních firem a monitoringu a testování kvality. Od roku 2012 je prezidentem Elektrotechnické asociace České republiky. V roce 2014 se stal členem představenstva Svazu průmyslu a dopravy České republiky, kde je zodpovědný za aktivity SP ČR v konceptu Průmysl 4.0. V rámci vědeckovýzkumných a inovačních aktivit spolupracuje s elektrotechnickými fakultami některých českých a slovenských vysokých škol, se středními školami spolupracuje na popularizaci konceptu Průmysl 4.0.